16 Mart 2014 Pazar

* Mutfaktan Tıkırtılar



DAMLA SAKIZLI TÜRK LOKUMU


Malzemeler:

  • 6 su bardağı süt(200 ml.lik su bardaklarınla paket başı 2 su bardağı kullanılıyor)
  • 3 paket damla sakızlı muhallebi
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı veya margarin
  • Bol miktarda hindistan cevizi
  • Çekilmiş antep fıstığı
  • Damla çikolata
Hazırlanışı:
  1. 3 paket pudingi tencereye alın,üzerine 6 su bardağı sütü ekleyin,sürekli çırparak pişirin.
  2. Puding paketlerinin üzerinde paket başına 3.5 su bardağı süt yazıyor,katı kıvamda olmasını istediğimiz için 3.5 su bardağı yerine paket başına 2 su bardağı süt kullanıyoruz,buda 1 lt.+1 su bardağı daha yapar)
  3. Puding kaynamaya başlayınca hemen 1 tatlı kaşığı yağını ekleyin,erisin birkaç dakika daha kaynasın altını kapatın.
  4. Ocaktan alınca mikserle bir süre çırpın.
  5. Büyük fırın tepsisine bolca hindistan cevizi dökün,hiç boşluk kalmamalı her tarafını kalın bir şekilde kaplamalı.
  6. Daha sonra çırptığımız muhallebiyi bir kenardan başlayarak aşağıdan yukarıya paralel halde bütün tepsiye dökelim,bütün hindistan cevizlerinin üzeri muhallebiyle kaplanmış olmalı.
  7. Bu halde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin, üzerini diğer fırın tepsisiyle kapatarak buzdolabına kaldırın,bir gece önceden kaldırın veya 4-5 saat önceden koyun.
  8. Daha sonra dinlenen tatlınızı önce yatay halde ortadan ikiye kesin,daha sonra her yarım parçayı uzun şeritler halinde kesin.
  9. Her şeride ister damla çikolata,ister yeşil fıstık tozu serpin ve her şeridi bir uçtan başlayarak rulo yapın.
  10. Ben her ruloyu ortadan ikiye kestim daha bol miktarda çıkması için.
  11. Her ruloyu yanyana servis kasesine yanyana dizin.
  12. Hafif çatlamalar olursa buraları hindistan ceviziyle doldurun.
  13. Afiyet olsun :)

TEK LOKMALIK TOPLAR:)



Malzemeler:
  • 1 paket kakaolu puding
  • 2.5 su bardağına yaklaşık(yaklaşık 450 ml.)
  • 1paket petibör
  • Yarım su bardğaı dövülmüş fındık veya ceviz
  • 1kase hindistan cevizi
Hazırlanışı:
  1.  Pudingle sütü karıştırarak pişirin,kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirin kapatın.
  2. Bisküvileri rondodan geçirin.
  3. İlk sıcaklığı çıkmış puding tenceresine ekleyin karıştırın.
  4. Dövülmüş fındık veya cevizide ekleyin karıştırın.
  5. Karışım ılısın.
  6. Bir kaseye su koyun.Elinizi hafif ıslatın.
  7. Karışımdan küçük parçalar koparın yuvarlayın.
  8. Hindistan cevizine bulayın.
  9. Buzdolabında dinlendirin.Servis yapın.
Notlar:
  • Bir gece önce yapıp buzdolabında bekletebilirsiniz.
  • Bu tariften 25 adet top çıkarıyor.İsterseniz artanları bir dondurucu kabına toplar birbirine yapışmayacak şekilde dizerek bekletebilirsiniz.Misafiriniz gelmeden birkaç saat önce çıkarıp ikram edebilirsiniz.
  • Ben dondurucuda bekletme işlemini şöyle yapıyorum önce bir geniş bir kaba  birbirine değmeyecek şekilde sıralıyorum o şekilde donduruyorum,tamamen donduktan sonra daha küçük bir kaba veya buzdolabı poşetine koyup saklıyorum,böylece birbirine hiç yapışmamış oluyor ve kullanacağınız zaman istediğiniz adette çıkarıp kullanıyorsunuz.
ŞEKER PARE 

Malzemeler :

2 yumurta.
2 kaşık tepeleme yumuşak margarin.
1 çay bardağı sıvı yağ.
4 çorba kaşığı tepeleme pudra şekeri.
1 paket kabartma tozu.
1 paket vanilya şekeri.
un göz kararı.
 ( 1. Püf nokrası: Un ayarı, kesinlikle sert bir hamur olmamalı, ele yapışmayan, yumuşak bir hamur olmalı. Avuç içimizde hamuru yuvarlarken, kolay yuvarlanmalı ve çatlak ve sert olmamalı.)

Un ve kabartma tuzu hariç tüm malzemeleri güzelce karıştıralım. Krem gibi olmalı ve aşamalı olarak un ve kabartma tozunu ilave edelim. Yumuşak bir hamur yoğuralım.

Şerbet :

3 su bardağı şeker.
3,5 su bardağı su.
1 tatlı kaşığı limon suyu.

Üzeri için:
fındık.

Su ve şekeri tencereye koyalım ve karıştıralım. Kaynama noktasına gelimce limon suyu sıkalım. 20 dakika kadar orta hararetli ocakta kaynatalım. Ve kenarda bekletelim.
( 2. Püf noktası : Tatlımızı hazırlamaya başladığımızda, şerbetimizi ilk ocağa koyalım. Bu arada tatlımızı hazırlayıp pişirelim ve bu aradaki bekleme zamanı şerbetin ısı kıvamı için yeterli oluyor.
Yani şerbet sıcağa yakın olmalıki tatlımız çabucak içine çekebilsin.





180C*  Güzelce pişirelim.
Fırından çıkartıp yaklaşık 5 dakika kadar bekletelim ve sıcağa yakın olan şerbetimizden yavaş yavaş aşamalı olarak tatlılarımızın üzerine dökelim.
Şerbetini çekene kadar bekletelim.
Oda sıcaklığında servis yapalım....

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder